23.8.09

Har ni pizza i Sverige?

Hej och hå,
Här kommer ännu en hälsning från er lilla utvandrare. "Lilla" för att jag verkligen känner mig liten i flera aspekter. För det första så kan jag ju redan bekräfta "fetmamyten" (om det ens behövs). Oboy, det finns en heeel del Feta människor här. Det känns som att jag kan bli nedtrampad när som helst!
För det andra så känner jag mig som en 8-åring igen, och jag kommer nu mera se på 8-åringar med mycket mer respekt! Det känns som att jag bara släppts ner i en helt främmande civilisation och jag förstår inte mycket, om ens något.
För det tredje så är min största önskan just nu en famn. En varm famn som jag kan krypa in i, omslutas i, gråta i och somna i. Jag på ett sätt önskar att jag var liten igen.

Det här är tuffare än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Visst, jag visste att Sverige och USA var annorlunda men inte att de var som månen och mars. Så mycket nya intryck! Så mycket konstigheter. Jag har läst på lite sen sist (med mitt överannalyserande sinne så borde ni inte bli förvånade) och jag verkar lida av symtomen till vad som kallas en kulturchock. Jajjemen allihopa. Och det är Inte, ur någon som helst vinkel, kul! Snarare panikartat. Jag får som panikångest några timmar varje dag då alla tankar blir otroligt starka och oundvikliga.
Det känns lite som att alla ljuger för mig. Jag litar inte på mina vänner när de säger att de kommer finnas där när jag kommer hem, jag litar inte på min pappa när han säger att familjen kommer att finnas där när jag kommer hem och jag litar inte på Hjalmar när han säger att han kommer att finnas där när jag kommer hem. Stackars vänner, familj och Hjalmar. Vad mer kan de göra än upprepat lova och lova och lova att de lovar. Jag SKA tro på det, jag VILL tro på det. Snart gör jag nog det, men fram tills dess: Förlåt och snälla, stå ut med mig, fortsätt övertyga!

Ännu ett låångt inlägg, förlåt till er rastlösa, men jag måste bara berätta om människan jag träffade idag: Katie. Hon fyller 18 i år och kommer att vara junior precis som jag, vi kommer att ta samma buss till skolan på morgonen och hon bor tvärs över gatan från mitt hus. "Fan va bra" var min första tanke men tji fick jag! Ojojoj, vilken karaktär. Hon Skrämde Skiten Ur, den redan livrädda, Amanda! Hon sa i princip att alla som gick i Zephyrhills High School är idioter som mobbar alla så fort de får en chans. Hon sa att jag skulle hålla mig till henne och hennes grupp (som förövrigt ses som lite av gother på skolan) hon sa föräkrande saker som att "de ser efter varandra", "de har varandras ryggar". Herregud! Sen sa hon att jag skulle undvika alla sportsfånar och istället för att umgås med människor i caféterian skulle jag sitte lite enskilt och hålla mig för mig själv, då skulle ingen lägga märke till mig och i och med det inte mobba mig.
Hon sitter där och matar mig med skrämmande information samtidigt som hennes lillasyster sitter bredvid mig och kastar frågor på mig som "mamma säger att du kommer från en Väldigt annorlunda kultur, så du är väl ganska konstig?" eller "har ni pizza i sverige?", "Har ni biografer i Sverige".
Så, om jag sta ta Katies information som sann och riktig (vilket jag faktikst inte ska) så ska Zephyrhills High School ses som ett fängelse, med galna interner och små gäng som "ser efter varandra". Herregud! Hon får ursäkta om jag kanske bestämmer mig för att se mig om efter lite alternativt umgänge.

Jag mår bätte just nu för stunden men jag räknar med att jag kommer må dåligt ett tag imorgon också och att det kanske kommer fortsätta så ett tag. Men jag lär mig långsamt att hantera det. Imorse t.ex. så vaknade jag först (jag går fortfarande på Sverigetid) och jag gillar absoult inte att vara ensam när jag mår dåligt så jag drog på mig badkläderna och tog några ursinniga vändor i poolen, ganska nice terapi va? Men det hjälpte. Jag har sagt till mig själv att det ska jag försöka göra så fort jag måste få tankarna på annat. Antagligen kommer ni att få hem en väldigt vältränad Amanda igen om 10 månader. Om det fortsätter såhär menar jag.

Fortsätt höra av er, ni hjälper mig mer än vad ni någonsin anar!
Jag älskar Er, tack för att ni finns!

7 kommentarer:

ollibollan sa...

Amanda!
För det första så lämnar Ingen dig! Du kommer kommas tbx om tio månader och allt kommer vara precis som det var förut - om inte bättre! ;)

Den där Katie verkar ju lite speciell! Haha! Och likaså skolan!
Men vad skönt att hon erbjuder dig ett "gäng" att vara med ;p
Skrattar när jag läser om hennes lillasysters kommentarer! hahahaha!

Igår var vi på Coldplay jag, Fanny och pappa (som du nog har hört) Och det var hur fantastiskt som helst! Chris Martin sprang runt på scenen och såg så lycklig ut och det smittade verkligen av sig!
Och på yellow kastades det ut stora gula ballonger ut i punbleken som studsade runt bland oss! Och så sjöng han Billie jean och det enda jag kunde tänka på var Axel - det var så fint!
Önskar att du varit med och fått uppleva det jag har upplevt, men du ska ju på Mötley crue läste jag nyss på bilddagboken! Hahaha, har jag fått en riktig tuffing till syrra va? ;P Och är inte hjalmar lite avis nu? ;)

Du får ha det så bra Amanda!
Hoppas vi kan prata lite på skype snart, Theo och Axel kommer hem ikväll så Theo kan hjälpa mig med det men vi kan ju kolla upp en tid som passar alla ;)
Stora varma kramar från oss alla, Amanda!
Tusen tack (som Chris Martin sa - ja, på svenska!) för dina roliga blogg inlägg, det är jättekul att läsa! (L)

Elin Haglund sa...

Hej!
Lite trist att höra att du har sån hemlängtan, men du vore troligen inte mänsklig annars :P Det lossnar nog med tiden ska du se :)
Du kommer säkert skaffa en masssa nya vänner snart, & då kommer du nog inte känna dig lika ensam, & de är klart att alla här hemma finnns kvar när du är tillbaka, du vet ju hur lite norrtälje över huvud taget förändras på 10 månader :P

Hoppas att allt löser sig & att du får 10 rolig månader, kommer fortsätta läsa din blogg titt som tätt :)

Svala kramar från sverige!

tu hermano sa...

Amandarå, Mi hermana! Rena Alcatraz du ska gå på, har du börjat vässa tandborstar eller slipat glasögonkanterna än? haha nejdå! Säg bara att du har en bror som är 2.10 lång och 2.50 bred så ska dom nog hålla sig borta. ;) för då ljuger du ju inte ens, för så stor planerar jag att vara sen när du kommer hem! "när du kommer hem" Du hör ju amanda, du kommer att komma hem! Och JAG kommer att finnas kvar, VI kommer att finnas kvar! :]

Jag saknar dig otroligt mycket syrran, och jag tänker på dig varje dag. Men om du bara simmar några längder i poolen åt mig, tar hand om dig själv och har en bra inställning till allt så ska du se att dina 10 månader kommer att bli bättre än vad du någonsin förställt dig! Hälsa alla, och ett mail kommer snart!

B
E

S
T
R
O
N
G
!

ps. Håll hårt i tvålen när du duschar i skolan/Alcatras <3<3 / Bruussshan theo.

Bull (you know who) sa...

Vi finns här vi finns här vi finns här vi finns här vi finns här vi finns här vi finns här vi finns här!
(hoppas att du känner dig lite mer övertygad :) )

Måste bara säga att Ingegerd Tysk ploppade upp i mitt huvud när jag läste om Katie, i början känner man wow det här blir bra!.... men oj så fel.. ^^

Poolterapi, du kanske har uppfunnit något nytt och revolutionerande, terapi och fitness i ett liksom ;D

Pussar!

Sider (Siri) Skogsbär ;) sa...

Amanda<3
Usch jag blir alldeles kall i hjärtat när jag hör hur jobbigt du har det, och speciellt när jag inte kan göra nåt för att få dig att må bättre!
Allt jag kan säga är att jag verkligen tror att det kommer kännas lite bättre för varje dag, vilket ju betyder ganska mycket bättre inom en snar framtid :) Du kommer vänja dig vid både kulturen och konstiga frågor om det lilla landet långt borta, dessutom tror jag att du kommer träffa en trevlig prick i skolan som varken är en back-stabbing-cheerleader eller konstigt misstänksam goth! :)
Vädret kan ju vara svårt att påverka... du får se till att äta TON men glass så kyls du kanske ner åtminstone en smula ;)
Och när det kommer till oss här hemma så LOVAR jag att vi alla kommer vara kvar här när du kommer tillbaka (snabbare än du kommer kunna ana) - vart ska vi annars vara om inte kvar i underbara lilla Norrtälje!!

PussParty<3!

Maria sa...

Amanda! Heja heja! Jag har alltid sett dig som en fighter så keep up the good work!
Snart har du vant dig vid alla konstigheter ska du se. Och från egen erfarenhet kan jag intyga att de relationer som är äkta finns kvar. Ett år är ingenting, tänk på hur lång tid det tar att lära känna riktiga vänner. Det går inte över på en kortare tid. :)
Take care! / Maria
ps. Be happy, not retarded :D <3

Josefin sa...

Jag önskar att jag kunde krama dig för det är inte kul att höra att du mår dåligt. Men, du är stark Amanda. Jättestark! (Typ som Pippi) Du kommer klara dig, du kommer inte bara klara dig. Du kommer klara dig galant!

Jag kan slå vad om att när du kommer hem igen så kommer Norrtälje knappt ha förändrats, det kommer vara som att tiden varit på slowmotion.
Saknar dig och ditt skratt, PUSS<3